Financial lease

Financial lease is een financieringsvorm die wordt gebruikt voor de aanschaf van transportmiddelen (zoals auto’s) of voor machines, het wordt ook wel huurkoop genoemd.

Financial lease of lening?
Met financial lease heb je minder keuze in het doel waarvoor je deze financiering kan gebruiken. Een lening is in te zetten voor allerlei doelen zoals het kopen van een auto, de aanschaf van inventaris of wat dan ook, financial lease daarentegen kan je alleen aanvragen voor de aanschaf van transportmiddelen (bijvoorbeeld auto’s en bestelbusjes) en bedrijfsmiddelen (productiemachines en landbouwmachines bijvoorbeeld). Toch geen financial lease? Kies dan eventueel voor een auto lening.

Overeenkomsten financial lease en een lening
Geld lenen voor een aankoop en financial lease is tot op een bepaalde hoogte goed te vergelijken, zo hebben beide vormen van lenen invloed op toekomstige financieringsmogelijkheden.

Verschillen tussen financial lease en lenen
Wat bijvoorbeeld wel verschilt is dat je bij een gewone lening extra onderpand moet aanbrengen, terwijl bij financial lease het aangekochte product zelf het onderpand is. Ook de looptijd van beide is anders, bij financial leasing is de looptijd te economische levensduur van het product, bij een lening staat de looptijd hier los van.

Financial lease of private lease?
Al lijken de woorden erg op elkaar, private lease is toch iets anders dan financial lease. Zo blijft bijvoorbeeld de auto juridisch eigendom van de leasemaatschappij totdat je de laatste termijn hebt afgelost. Een ander verschil tussen financial lease en private lease is dat de maandelijkse kosten bij financial lease vaak iets hoger liggen.

Zoals je ziet is ligt het aan de situatie en jouw eigen voorkeuren of je kiest tussen een persoonlijke, zakelijke lening, private lease of financial lease.