Geld lenen van familie

Heb je geld nodig voor een grote aankoop, maar wil je niet naar een krediet verstrekker? Dan kan je aan crowdfunding denken of aan een lening bij familie. Familie zoals ouders, broers, zussen, tantes, ooms of opa’s en oma’s willen graag geld uitlenen om een familielid te helpen. Zorg er wel altijd voor dat je de voorwaarden van de familielening duidelijk op papier zet. Je wilt geen familieruzie om een lening!

Geld lenen van ouders

Bij familieleningen draait het in de meeste gevallen om een lening bij ouders. Van ouders lenen is populair voor studie en de aankoop van een huis. Het grote voordeel is dat je een aantrekkelijke rente en voorwaarden kan afspreken.

Geld lenen familie

Een lening van familie is zoals gezegd een mooie optie om geld te lenen. Als jouw ouders niets kunnen of willen uitlenen kan je aankloppen bij andere familieleden.

Familielening vastleggen op papier

Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de lening vastlegt op papier. Dit kan je onderling doen of je kan dit bij de notaris laten vastleggen. In de leningovereenkomst staan voorwaarden als het geleende bedrag, de rente, manier van aflossen en looptijd.

Rente vaststelling bij lenen van familie

Een belangrijke vraag bij het lenen van geld is altijd het rentepercentage. Dit rentepercentage moet wel uit te leggen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld niet een te lage rente rekenen want dan ziet de Belastingdienst het niet meer als lening maar als gift. De rente kan je middels een belastingvrije gift weer teruggeven.

Moet ik aflossen op een lening van familie?

Bij het kopen van een huis gaat het om een hypothecaire lening en daarop moet je wel (deels) aflossen om te profiteren van de hypotheekrenteaftrek.