Lening oversluiten

Als je al een lening hebt kan je deze lening oversluiten om zo een lagere rente of betere voorwaarden te bedingen. Het is altijd slim om eens in de zoveel tijd eens kritisch naar je persoonlijke lening of doorlopend krediet te kijken, misschien heb je deze bijvoorbeeld niet meer nodig of kan je goedkoper lenen.

Hoe kan ik mijn lening oversluiten?
Vraag eerst na wat de voorwaarden zijn om je huidige krediet stop te zetten of je lening af te betalen. Dit kan door contact op te nemen met je huidige kredietverstrekker en door de voorwaarden goed door te lezen. Vervolgens kan je een nieuwe goedkopere lening afsluiten en daarmee je huidige lening of krediet aflossen.

Oversluiten doorlopend krediet is kosteloos
Indien je een doorlopend krediet hebt kan je dit gewoon afbetalen en het krediet stopzetten net als rood staan op de bank of bij een credit card. Dus als je een voordeligere optie hebt gevonden is het zeker aan te raden om je lening over te sluiten.

Persoonlijke lening oversluiten
In het geval dat je een persoonlijke lening hebt ligt het oversluiten moeilijker, check goed of de voordelen tegen de kosten opwegen. Aangezien je met je kredietverstrekker een afspraak hebt gemaakt over de voorwaarden van de lening loopt deze inkomsten mis als je eerder aflost, daarom zal je deze misgelopen inkomsten waarschijnlijk moeten vergoeden. Let dus op of de lagere kosten van je nieuwe lening opwegen tegen de kosten van het stopzetten van je huidige lening.

Al met al is het in veel gevallen aan te raden om eens rond te kijken en te vergelijken om rentetarieven van leningen te bekijken bij de verschillende kredietverstrekkers. Ben dus altijd alert of jouw lening oversluiten een goede mogelijkheid is. Je kan natuurlijk ook kijken om over te stappen naar crowdfunding, een andere bank of zelf jouw lening af te lossen met spaargeld als je dat hebt. Nogmaals, let wel altijd goed op de voorwaarden die jouw huidige lening aanbieder heeft gesteld, zoals de looptijd en boete(rente) die je moet betalen als je de lening eerder oversluit (of aflost).