Wat is een BKR registratie?

Op het moment dat je een lening afsluit is de partij die jou deze lening verstrekt verplicht om dit aan het Bureau Kredietregistratie (BKR) door te geven, je wordt dan opgenomen in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Dan zijn er 2 soorten registraties: een positieve en een negatieve. Bij een positieve is er niet zoveel aan de hand, bij een negatieve is geld lenen lastiger.

Wat is BKR?

In de video hierboven wordt kort uitgelegd wat het Bureau Kredietregistratie precies doet.

In deze gevallen krijg je een positieve registratie

  • Je kan rood staan op jouw rekening, dit wordt ook wel een kredietlimiet genoemd
  • Je hebt een creditcard
  • Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening
  • Je hebt een private lease-regeling
  • Je maakt gebruik van een uitgestelde betaling, dus als je nu iets hebt gekocht en later mag betalen.

Nadat jij je lening hebt afbetaald blijft de registratie nog 5 jaar zichtbaar bij het BKR, wel staat er de einddatum bij en kan een kredietverstrekker dus zien dat de lening netjes is afbetaald. Geld lenen met een BKR registratie is dus mogelijk, maar het kan wel wat lastiger zijn.

Een negatieve BKR registratie
Als je altijd netjes betaalt is er geen probleem, dan blijft jouw BKR registratie positief. In dit geval zal een lening afsluiten niet veel problemen met zich mee brengen. Betaal je niet op tijd, dan kan jouw registratie negatief worden en zijn kredietverstrekkers niet zo snel geneigd om jou geld te lenen (omdat de kans in hun ogen groter is dat jij niet aan je betalingsverplichting zal voldoen). Een hypotheek wordt overigens pas gemeld aan het BKR als je een betalingsachterstand van 3 maandtermijnen of meer hebt, in dat geval krijg je wel direct een negatieve registratie.